Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Σαλιγκαροτροφία, νέα μορφή επένδυσης


Πρόκειται για συμβολαιακή γεωργία σε ένα βιολογικό προϊόν, με διεθνές ενδιαφέρον

Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην χώρα μας τα σαλιγκάρια για πολλούς θεωρούνται ένας νόστιμος μεζές, ο οποίος μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ειδικά αυτή τη περίοδο αποτελούν ένα θαυμάσιο νηστίσιμο φαγητό.
Η σαλιγκαροτροφία σε επίπεδο κάθετης παραγωγής, ξεκινά δειλά – δειλά και στην περιοχή μας αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Πρέπει όμως να γίνει με στάνταρ ποιότητας μια και το σαλιγκάρι προορίζεται για τις ευρωπαικές χώρες όπου οι «σαλιγκαροφάγοι» είναι φανατικοί του εκλεκτού αυτού πιάτου. Η Παναγιώτα Βλάχου η οποία εκπροσωπεί εταιρία η οποία ασχολείται με την καθετοποιημένη παραγωγή σαλιγκαριών μας εξηγεί:

Είχατε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα και μάλιστα από ότι μαθαίνουμε είχε μεγάλη συμμετοχή στην γειτονική μας Ξάνθη, φαίνεται ότι αρχίζει εδώ η περιοχή μας σιγά-σιγά να θέλει να επεκταθεί σε αυτό τον κλάδο των σαλιγκαριών, είναι βέβαια κάτι άγνωστο εδώ για την περιοχή μας.

-Ήταν η πρώτη ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στην Θράκη, στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης, την Κυριακή που μας πέρασε, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλο και δεν σας κρύβω ότι ήδη την ώρα έναρξης ο κόσμος αγωνιούσε να βρει μια θέση στο δημοτικό αμφιθέατρο. Είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του διεθνούς ινστιτούτου σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στο Κεράσκο της Ιταλίας και έχουμε την πανελλαδική αντιπροσώπευση. Το διεθνές ινστιτούτο το οποίο εδρεύει εκεί, έχει την εμπειρία 39 ετών και βέβαια έχει δώσει τεχνογνωσία σε 33 χώρες πάνω στην σαλιγκαροτροφία. Μιλάμε πάντα για ανοιχτά εκτροφεία ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
-Μιλάμε για μια οργανωμένη μέθοδο, ένα σύστημα εκτροφής σαλιγκαριών στην οποία ναι μεν τα σαλιγκάρια ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι ελεγχόμενα και σαφώς υπάρχει η τεχνογνωσία, δηλαδή η διαχείριση που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας εκτροφέας αφού βέβαια πρωτύτερα έχει δει τις προϋποθέσεις για να μπορεί και ο ίδιος να ξεκινήσει αυτή την καινοτόμο καλλιέργεια.

Έχει μεγάλο κόστος μια μονάδα σαλιγκαροκαλλιέργειας; Μέχρι πόσο μπορεί να ξοδέψει κάποιος, που θα διοχετευτούν αυτά τα προϊόντα, υπάρχει κάποια επιδότηση…
-Το κεφάλαιο που απαιτείται δεν είναι αρκετά μεγάλο, γιατί μιλάμε για ανοικτά εκτροφεία, οπότε με αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει ούτε κάποια κτηριακή υποδομή, για Toll ή για θερμοκήπια. Το δεύτερο όσον αφορά την διατροφή του σαλιγκαριού, εμείς χρησιμοποιούμε πιστοποιημένους σπόρους, δηλαδή ο ίδιος ο εκτροφέας θα σπείρει την διατροφική αλυσίδα που θα ακολουθήσει το σαλιγκάρι, οπότε δεν βάζουμε ούτε χημικά, ούτε τροφές που έχουμε μεγάλο κόστος, ούτε και χημικές ουσίες.

Συνήθως τι τρώει το σαλιγκάρι;
-Υπάρχει μια ποικιλία, πράσινη τροφή, μπορεί να είναι Ουγκρικό γουλί, κοκκινογούλι, τριφύλλι, σαφώς και θα είναι πάντα μέσα ο ηλίανθος, στο κέντρο του εκτροφείου μας γιατί βοηθάει στην αναπαραγωγή του σαλιγκαριού, μια ποικιλία η οποία έχει να κάνει και με την ανάλυση εδάφους που θα έχει προηγηθεί στο εκτροφείο για να δούμε αν μπορούν να ευδοκιμήσουν αυτά τα φυτά, αλλά έχει να κάνει και με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, στην Ελλάδα. Όσον αφορά την εγκατάσταση και το κεφάλαιο, το όλο κατασκευαστικό κομμάτι το αναλαμβάνει ο ίδιος ο εκτροφέας, κάνοντας την επιλογή των υλικών αλλά και την ποιότητα αυτών, καλούμενος όμως να ακολουθήσει πιστά τις προδιαγραφές τις οποίες δίνουμε εμείς. Η εμπειρία μας, μας λέει ότι το κατασκευαστικό κομμάτι ανά στρέμμα κυμαίνετε από 1.000 μέχρι και 1.500 ευρώ, δεν είναι μεγάλο το κόστος, αφού βέβαια υπάρχει και η εργασία από την μεριά του εκτροφέα, συμμετέχει βέβαια και ο ίδιος ενεργά στο κομμάτι της κατασκευής.

Αυτό γίνεται βάση ενός προγράμματος, υπάρχουν κάποια προγράμματα, υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα;
-Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προγράμματα ενεργά. Εμείς ζητάμε βέβαια την βοήθεια και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, γιατί υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη προοπτική.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Έχουμε πολλές τέτοιες μονάδες σαλιγκαροτροφίας;
-Έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη σεζόν, τα πρώτα 20 εκτροφεία στην Ελλάδα, στα οποία περιμένουμε αυτούς τους τέσσερις μήνες τώρα να ξεκινήσουν να βγάζουν την παραγωγή τους και είναι επίσης κοντά στα 45 εκτροφεία που είναι υπό κατασκευή ένα εκ των οποίων είναι και στην Κομοτηνή.

Υπάρχει δηλαδή και συμπολίτης μας που ασχολείται;
-Ναι, πήρε την απόφαση αυτή, στήριξε την ιδέα, έχει τις προϋποθέσεις, έχει την όρεξη για δουλειά, έχει την υπομονή, αλλά βέβαια και την καλή ψυχολογία που απαιτείται καθώς είναι μια εργασία που δεν είναι εύκολη γιατί έχουμε να κάνουμε και με ζωντανό οργανισμό, έχουμε να κάνουμε και με κηπευτικά, οπότε είναι μια συνδυαστική εργασία ως εκ των πραγμάτων.

Μπορούν να παρουσιάσουν κάποιες ασθένειες; Δεν επεμβαίνετε;
-Το σαλιγκάρι δεν έχει αρρώστιες, ακριβώς επειδή δεν έχει αίμα. Έχει όμως προβλήματα και βέβαια έχει και φυσικούς εχθρούς.

Από πλευράς υπουργείου δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον;
-Εμείς ως εταιρία στα 2,5 χρόνια που ασχολούμαστε με την ανοικτή εκτροφή σαλιγκαριών έχουμε κάνει αρκετές προσπάθειες για να μπορέσουμε τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουμε, γιατί πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι μόνο για την Ελλάδα είναι κάτι νέο, μόνο για την Ελλάδα είναι κάτι καινοτόμο, βλέπουμε χώρες ακόμα και στα Βαλκάνια, στην Ελβετία, στην Φιλανδία, Τυνησία, Ιορδανία με διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, ότι υπάρχει συνεργασία ήδη μέσω των αντιπροσώπων τους εδώ και 15-20 χρόνια, οπότε η στήριξη που είδαμε σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο πρωτογενής τομέας δεν φέρνει αποτελέσματα και βλέπουμε πολλούς να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και δυστυχώς θεωρούμε ότι είμαστε μια μορφή καλλιέργειας που θα μπορούσαμε να συμβάλουμε στην αποκέντρωση.

Τι απόδοση έχει, πόσα στρέμματα πρέπει να έχουμε; Δηλαδή ένα στρέμμα είναι επαρκές;
-Ένα στρέμμα θεωρείται χόμπι, γιατί το αποτέλεσμα που θα αναμέναμε και οι εργατοώρες που θα σπαταλούσαμε δεν θα έφερναν κανένα αποτέλεσμα.
Λέμε και λέει και το διεθνές ινστιτούτο ότι τουλάχιστον 5 στρέμματα είναι μια στρεμματική καλλιέργεια η οποία αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς.

Εσείς πόσα στρέμματα έχετε;
-Επαγγελματικά μπορούμε να φέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο νομό Ξάνθης, βρίσκεται μια καλλιέργεια των 10 στρεμμάτων του κ. Τσίτα, ως πλήρη απασχόληση.

Ποιος είναι ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος; Σε τι τιμές πουλιέται από τον παραγωγό και τι πουλιέται στον καταναλωτή;
-Εμείς με κάθε εκτροφέα μας ξεχωριστά υπογράφουμε ένα συμβόλαιο μια και μιλάμε δηλαδή για συμβολαιακή καλλιέργεια. Η φετινή τιμή που είναι 3,75 το κιλό. Από εκεί και πέρα ο εκτροφέας είναι ανεξάρτητος να πουλήσει και όπου αλλού επιθυμεί, γιατί σε καμία περίπτωση εμείς ως εταιρία δεν θα μπορούσαμε να έχουμε το μονοπώλιο.

Γιατί να φάμε σαλιγκάρι; Τι μας προσφέρει το σαλιγκάρι;
- Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα παρότι θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μέσα στην παράδοση μας τα σαλιγκάρια και όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές, θα πρέπει ενδεχομένως να πείσουμε λίγο περισσότερο τις κυρίες και τα παιδιά να δοκιμάσουν. Αυτό που είδαμε από την έρευνα μας, τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά, είναι ότι οι κυρίες είναι λίγο διστακτικές. Δεν είναι κακό μια δοκιμή ίσως να τις πείσει ότι αξίζει ως προϊόν και αξίζει ως γεύση.

Να σας ευχαριστήσω θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου