Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«Χρυσές» δουλειές από την εκτροφή και εξαγωγή σαλιγκαριών



Ρεπορτάζ: Χ. Μπόλκας

Μπορεί το κρέας να είχε την τιμητική του στο Ελληνικό τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα εδέσματα, που παραμένουν σταθερές αξίες στο… χρηματιστήριο της γεύσης, όπως τα σαλιγκάρια, τα οποία αποδίδουν σίγουρα κέρδη σε όσους ασχολούνται με την εκτροφή τους. Στον ALPHA μίλησαν δύο Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι έχουν κατακτήσει ήδη και την διεθνή αγορά. Ο Κώστας Μασούρης είναι αμπελουργός, όμως στα 37 του χρόνια αποφάσισε να στραφεί στην εκτροφή σαλιγκαριών, προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημα του.

Ο νεαρός αγρότης έστησε το εκτροφείο του σε ένα χωράφι 6 στρεμμάτων στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Στην ίδια περιοχή μάλιστα αρκετοί ακόμα αγρότες νεαρής ηλικίας έχουν στραφεί στην παραγωγή σαλιγκαριών. Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά έχει το δικό της εκτροφείο σαλιγκαριών και η Παναγιώτα Βλάχου. Αν και έχει σπουδάσει Ιταλική φιλολογία, επέλεξε -όπως λέει- να ασχοληθεί με το εμπόριο των σαλιγκαριών προς την Ιταλία, που γνωρίζει και τη γλώσσα, με θεαματικά αποτελέσματα.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 60 εκτροφεία ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου σαλιγκαριών. Η ζήτηση είναι τεράστια, όμως εντύπωση προκαλεί, ότι τις μονάδες αυτές διαχειρίζονται μόνοι τους ιδιώτες, χωρίς όμως να υποβοηθούνται απ’ το Κράτος. Τα Ελληνικά σαλιγκάρια κάνουν θραύση στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια η ζήτησή τους αυξάνεται και στην εγχώρια αγορά. Έτσι, εκτροφεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και τα νησιά.

Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου