Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Νέα επιχειρηματική ευκαιρία... κρύβει η επαρχία


Υπολογίζεται ότι συνολικά θα κοστίσει ανά στρέμμα το μέγιστο 3.500 ευρώ

Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται στην Ελλάδα: τα σαλιγκάρια Helix –Aspersa Muller, ένα είδος βιομηχανικής εκμετάλλευσης που παρουσιάζει την μεγαλύτερη και ακριβότερη ζήτηση παγκοσμίως. Είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριού που συναντάμε στη Μεσογειακή λεκάνη και αποτελεί το 80% της εκτροφής σαλιγκαριών της Ευρώπης. Η επιλογή του έχει γίνει, διότι έρχεται πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη (εντός 12 μηνών), ενώ το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αβγά ετησίως).

Το Διεθνές Ιταλικό Ινστιτούτο

Το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας ιδρύεται το 1973 στο Cherasco, στην περιοχή του Τορίνο, στη Βόρεια Ιταλία, ως Κέντρο Σαλιγκαροτροφίας και ύστερα από ένα χρόνο θα γίνει το Διεθνές Ινστιτούτο της Σαλιγκαροτροφίας του Cherasco. Διευθύνεται από τον κ. Giovanni Avagnina, με σπουδές Κτηνιατρικής, ο οποίος και το ίδρυσε. Το Ιταλικό Ινστιτούτο διαφέρει με τα υπόλοιπα σαλιγκαροτροφία, καθώς υιοθετεί την καλλιέργεια σε ελεύθερη γη χωρίς σκεπάσματα με τεχνολογία απόλυτα βιολογική

Το 1978 ιδρύει τον Εθνικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων, που αναγνωρίζεται αμέσως από την Α.Ι.Α (Υπουργείο Περιβάλλοντος) και καθιερώνεται ως διαχειριστής και υπεύθυνος πολλών ιταλικών εταιριών εκτροφής. Μετατρέπει και εμπορευματοποιεί τα σαλιγκάρια και αναπτύσσει δραστηριότητες συμβουλευτικής και τεχνικής επίβλεψης στην Ιταλία και στο εξωτερικό για λογαριασμό νομικών προσώπων και ιδιωτικών εταιρειών.

Το ιταλικό μοντέλο ακολουθούν πολλές χώρες όπως: η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Κίνα, το Περού, η Σερβία, το Εκουαδόρ και η Κύπρος.

Το πλεονέκτημα της εκτροφής σαλιγκαριού είναι ότι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό –ορεινό), αλλά εκτρέφεται σε επίπεδα ή επικλινή εδάφη.

Μικρό το απαραίτητο κεφάλαιο... μεγάλη η απόδοση

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό κόστος εγκατάστασης εξαρτάται από την κατάσταση που βρίσκεται το χωράφι που πρόκειται να γίνει η σαλιγκαροτροφία. Συγκεκριμένα, πριν αρχίσει η διατροφή, πρέπει στο χωράφι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες όπως: περίφραξη, τοποθέτηση λαμαρινών και τεχνικής βροχής, λίπανση-απολύμανση και τοποθέτηση πασσάλων. Υπολογίζεται ότι συνολικά θα κοστίσει ανά στρέμμα το μέγιστο 3.500 ευρώ.

Οι ώρες εργασίας που θα χρειαστούν στο εκτροφείο εξαρτάται από τα στρέμματα

Στα 3 στρ -------------- 390 ώρες
Στα 5 στρ -------------- 820 ώρες
Στα 10 στρ -------------- 1.550 ώρες

Η αποδοτικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει ως εξής: από χώρο εκτροφής ενός (1) στρέμματος στον οποίο θα τοποθετηθούν 5.000 μάνες θα υπάρξει παραγωγή το χρόνο από 1.000 έως 1.500 κιλά, ενώ παράλληλα από 2ο χρόνο το μικτό κέρδος ανά στρέμμα το έτος υπολογίζεται σε 4.400 ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα το έτος υπολογίζεται σε 3.500 ευρώ.



ΦΕΡΕΟΙΚΟΣ HELIX

Ο κ. Δημήτρης Τσίτας είναι ένας από τους 20 εκτροφείς που ασχολείται με την εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα. Μιλώντας στη Voria.gr εξομολογείται «Πριν 2 χρόνια, αν μου έλεγε κάποιος ότι θα αφήσω τη δουλειά μου, για να ασχοληθώ με την εκτροφή σαλιγκαριών, θα γελούσα». Ο κ. Τσίτας ήταν τραπεζικός υπάλληλος περίπου για 10 χρόνια. «Η ιδέα ξεκίνησε μετά από αναζήτηση μέσα από το διαδίκτυο, όχι συγκεκριμένα για τα σαλιγκάρια, αλλά ψάχνοντας να βρω κάτι πρωτότυπο-πρωτοποριακό. Μετά από κάποια συνάντηση με την κα Βλάχου στην Κόρινθο (αντιπρόσωπο του Ινστιτούτου στην Ελλάδα) αποφασίσαμε ότι μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε κάτι τέτοιο και να το ξεκινήσουμε», συμπληρώνει ο κ. Τσίτας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτροφή ονομάζεται «Ανοιχτού Βιολογικού Κύκλου Σαλιγκαροτροφεία», καθώς το σαλιγκάρι μεγαλώνει μέσα στα πάρκα (βραγιές), όπως ακριβώς θα μεγάλωνε, αν βρίσκονταν έξω στην φύση, τρώγοντας βέβαια τροφές οι οποίες περιλαμβάνουν μόνο πράσινα φυτά πέρκο, ουγγρικό γουλί, ηλιόσπορους, τριφύλλι, ραδίκια, καθώς και συμπληρωματικά κολοκυθάκια, μελιτζάνες, λάχανα, φύλλα από μπρόκολα-κουνουπίδια, καρότα κ.λπ

Η εγκατάσταση, το στήσιμο του εκτροφείου του ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009 στο Δασοχώρι της Ξάνθης νότια του νομού (500 μ. από την θάλλασα) και πολύ κοντά στο δέλτα του ποταμού Νέστου, μετά από την υπογραφή του συμβολαίου του με την εταιρία Φερέικος-Χέλιξ (γενικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα με έδρα την Κόρινθο) του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφείας με έδρα το Κεράσκο της Ιταλίας.

Η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μία εξωτερική περίφραξη με πασάλους, πλέγμα και λαμαρίνες, ώστε να αποτρέπονται να εισβάλουν μέσα στο εκτροφείο πιθανοί εχθροί των σαλιγκαριών, την εσωτερική διαμόρφωση των βραγιών (40 το σύνολο) μέσα στις οποίες ζούνε και μεγαλώνουν-αναπαράγονται τα σαλιγκάρια, καθώς και ένα αρδευτικό δίκτυο για το πότισμα των φυτών (τροφή των σαλιγκαριών) - δρόσισμα των σαλιγκαριών.

Η εγκατάσταση καλύπτει έκταση 10.000 τ.μ. «Η περιοχή μας θεωρείται από τις πλέον ιδανικές για την εκτροφή σαλιγκαριού, καθώς διαθέτει ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες πολύ υγρασία, κάτι το οποίο ευνοεί τα σαλιγκάρια», υπογραμμίζει στη Voria.gr ο κ. Τσίτας και προσθέτει «στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε περίοδο τους τέλους της αναπαραγωγής των σαλιγκαριών και λίγο πριν τα σαλιγκάρια τα οποία έχουν γεννηθεί να πέσουν σε χειμερία νάρκη».



«Η όλη εγκατάσταση μάς κόστισε κάτι παραπάνω από 40.000 ευρώ, όχι πολλά, αν αναλογισθεί κανείς ότι με βάση τη μέση στρεμματική απόδοση και την τρέχουσα τιμή του σαλιγκαριού», τονίζει ο κ. Τσίτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές οι οποίες ισχύουν για το τρέχων έτος είναι δύο και ορίζονται κάθε χρόνο με τον ίδιο τρόπο. Για σαλιγκάρια των οποίων το στόμιο έχει διάμετρο έως και 25χιλ. είναι 3,5 ευρώ το κιλό, αν είναι μεγαλύτερο από 25χιλ η τιμή διαμορφώνεται στα 3,7 ευρώ το κιλό.

«Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι μπορώ να κάνω απόσβεση μέσα στους πρώτους 18-20 μήνες», καταλήγει ο κ. Τσίτας.

Χριστίνα Καραμανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου